2 Ocak 2009 Cuma

Evde Tereyağı Nasıl Yapılır ?


O kadar merak sardım ki şu evde zart zurt yapmaya. Kocama planlarımı açıklıyorum. Peynir yapmayı da düşündüğümü duyunca " Yakında inek alalım diyeceksin diye korkuyorum " dedi. Seri üretime geçerim diye endişeleniyormuş. Ama bir şeyler deneyip başardıkça inanılmaz bir zevk alıyorum.


Yine çok kolay bir tarif. Öncelikle yoğurt kaymağına ihtiyacınız olacak. Bir miktar yoğurt kaymağına ihtiyacımız olacak. Üzerine biraz soğuk su ekleyip rondoda ( mikser ya da bir kavanoz da olur ) karıştırıyoruz. Koyu bir krem şanti kıvamı aldığında şekil verip buzdolabına kaldırıyoruz. Rengi sarı olmadı acaba bir şeyi eksik mi yaptım diye düşündüm. Sonra öğrendimki ev yapımı terayağı beyaz olurmuş. Sıra peynir yapımında ama ne zaman işe girişirim kimbilir...

5 yorum:

Hayatın Ressamı dedi ki...

bende bu ev yapımı tereyağını kurata öğretmenimiz yapıp getirmiş.inanılmaz hefif ve lezzetli bir tadı var.
pernir ben denedim güzel olmuyor.ama sütü kaynatıp içine yarım limon sıkıp suyunu süzersen tülbentle hafif bir çökelek elde ediyorsun.sakın peynir kültürü alıp deneme hem kültüre bir sürü para verip yaptığım paeyniride çöpe attım.tatsız acayip bitr şey oldu yani.
ellerine sağlık kızarmış ekmek ve bal gerekiyor şimdi sizi::)))

Tugba dedi ki...

evet çökelek elde etmeyi biliyorum :) ama tavsiyene uyup bayz peynir yapmama kararı aldım önerin için teşekkürler

east dedi ki...

peyniri deneyin cesur olun. vücut sıcaklıgında süte peynir mayası katıp 1.5 saat sonra oluşan pıhtıyı parçalayıp tülbentten süzün. sonra tuzlayıp bir ay bekletin ve peynir yiyin

Tugba dedi ki...

blisfullyblue ,
denedim çökelek yapmayı ve yayımlamıştım da
bundan sonra da mayalı peynir denemem olacak :)

Nazım YILMAZ dedi ki...

peynir yapılacak süt kaynatılmaz. en fazla 85 dereceye kadar ısıtılır. 76 dereceyi gecersen kültür kullanılır. kaynatırsan pıhtılaşmaolmaz çünkü sütteki peynir yapıcı madde yani kazein kaybolur.maylama sıcaklığı da 30 - 35 derecede olur.kültür kullanılmaz sa en az 2 ay +4 derecede bekletmez gerekir. kültür kullanılırsa 20-30 gün bekletmek yeterlidir.