29 Ocak 2009 Perşembe

Çakma Fıstıklı Pasta


Bu pastanın çok hazin bir öyküsü var... Bir önceki kayıtta bir kısmından bahsetmiştim. Malum , yaptığım pastalar aile eşrafı tarafından çok beğenilince doğum günlerinde, altın günlerinde , toplantılarda vs sipariş alınıyor. Üstelik ortada başka bir pasta ya da tatlı varken. Annem cumartesi günü akraba gününe yapmamı rica etti pastayı. Cuma akşamı gece 10.00'a kadar 3 adet pandispanya pişirdim. Annem "Okey partisi için de evde uğraşma . Elin değmişken burda yapalım istediğin kadar al eve götür. " dedi. Kişi başı 2 adet olmak üzere pastaları aldım ve sevgili kocama da sıkı sıkı tembih ettim : " Bak gece bunları yemeye kalkma , misafirlermiz için hazırladım "diye. Fakat sabah gözümü gözümü açtığımda en sevimli ifadesiyle " Aşkım ben dün gece kötü ne yapmış olabilirim ? " diye sordu. Yataktan " hayıırrrrrrrrr !" nidalarıyla fırladım ve 5 adet pastayı mideye indirdiğini gördüm. Şu resmini gördüğünüz pasta 14 saat içinde yapılan 4. pastadır.
Malzemeler : 4 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
2 bardak un
1 su bardağı yıkanmış rondodan geçirilmiş ıspanak
3 kaşık kaynar su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet şekerli vanilin
1 adet hamur kabartma tozu
İç Kreması İçin : 500 ml süt
2 yumurta
5 kaşık şeker
4 kaşık un
1 paket vanilin
1 kaşık margarin
Üstü İçin : Dr. Oetker çikolata sosu
Her pansipanyada yaptığımız gibi yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Beyazları cam kasede köpük köpük olana dek çırpıyoruz. Yumurta sarıları , şeker , ıspanak püresi ,yağ ve kaynar suyu şeker eriyene dek çırpıyoruz. Un , vanilin ve kabartma tozunu birlikte bir kaç kez eliyoruz ve yumurta sarılarına ekliyoruz. En son yumurta beyazlarını katıp biraz karıştırıyoruz. 180 derece fırında 35-40 dakika pişiriyoruz.


İç krema için vanilin ve margarin hariç tüm malzemeleri karıştırığ kaynayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra margarin ve vanilini etkiliyoruz ve devamlı karıştırark soğutuyoruz. Çikolata sosu da paketteki tarife göre hazırlayıp soğuyana kadar karıştıtıyoruz ki daha kıvamlı olsun.

Pandispanya soğuduktan sonra bardakla yuvarlaklar kesiyoruz ve ortadan ikiye bölüyoruz. İçine iç krema üstüne de çikolata sos döküyoruz. Kalan yeşil kek parçalarıyla da üstünü süsleyebilirsiniz.

Not : Bu ıspanaklı pastayı yiyen herkes fıstıklı sanıyor ya :) İşte o sebeble adını çakma fıstıklı pasta koydum. Benim tombişim de fıstıklı pasta yiyorum diye mideye indirmiş hepsini.

4 yorum:

3prenses dedi ki...

çok güzel. ıspanaklı pastaya çakma fıstıklı demek daha hoş geldi.iyi fikir.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Ellerine sagli Melusinacim :)) Isim cuk oturmus :)) Nefis gorunyor :))

Tugba dedi ki...

teşekkür ederim kızlar :)

L@L dedi ki...

Pastanın ismi süper olmuş :) Bende denicem en kısa zamanda. Ellerine sağlık Melusina :)

Sevgiler!