18 Ocak 2009 Pazar

İkinci Gözağrım : Profiterol




Mutfakla haşır neşir olmam gerçekten küçük yaşlara dayanıyor. Hani sanatçılara sorarlar şarkı söylemeye ne zaman başladınız diye ve cevap hep aynıdır : "Kendimi bildim bileli tarağı elime alıp şarkı söylüyorum." Benimki de o mesele . Kendimi bildim bileli mutfaktayım. Ananem annemi hiç sokmazmış mutfağa , her şeyi evlendikten sonra öğrenmiş annem ve çok zorlanmış. Bize mutfakta savaş da çıkarsak her şeyi yapmamıza izin verirdi. İlk göz ağrım kektir. Önceleri kabartmayı beceremezdim ama denemelerimden dolayı övgüler alırdım. Arkadaşlarımızın anneleri mutfağı dağıttıkları için izin vermzlerdi ve onlar da bize gelirdi. Sürekli kek yapardık biz de :)
12-13 yaşlarındayım.Bir gün ananemin komşusunun kızı kocaman kocaman profiteroller ikram etti. Çok beğendim ve bana kendisinin yaptığını söyledi. İnanmadım bir türlü. Böyle bir şey ancak pastanede yapılabilir diye düşünüyordum. Tarifini verdiğinde daha da şaşırdım. Hayır , bu kadar kolay olamazdı. Ve artık benim menüme eklenen 2. yiyecek profiterol olmuştu. :) Gelene gidene profiterol yapmaya başladım. Koca koca kadınlar cesaret edemezken sürekli yapar koca tepsiyi önümüze koyar sabaha kadar hem sohbet eder hem yerdik. Nerdeyse 10 yılı aşkın süredir yapıyorum yani. Ama bir süre sonra baygınlık gelmeye başaldı ve uzun zamandır yapmamıştım. Annem de gününe yapmamı istedi ve ben de sizinle paylaşmaya karar verdim.
Hem kolay hem de 30-40 kişiyi bile ağırlayabilirsiniz bu tarifle .
Malzemeler : ( Ekler için )
100 gr margarin
1 bardak su
3 kahve fincanı un
4 yumurta

İç krema için : 1/2 kg süt
6 kaşık şeker
4 kaşık un
2 yumurta
1 kaşık margarin
1 paket şekerli vanilin

Üstü İçin : Dr. Oetker çikolata sos

Görüldüğü üzere malzemeler hemen herkesin her an evinde olan malzemeler. Öncelikle ekleri yapmakla başlıyoruz işe. Margarin bir tencerde eritiliyor ve üzerine 1 bardak su eklenip bir iki dakika ateşte bekletiliyor. Üzerine 3 fincan unu da koyup beyaz , un helvası koyuluğunda bir hamur elde ediyoruz ve ateşten alıyoruz tencereyi. Yumurtalar teker teker bu hamura mikserle yediriliyor. Burda püf noktası yumurtanın iyice yedirilmesi. Biraz uzun çırpıyoruz yani.
Sonra ister tatlı kaşığıyla birer kaşık , isterseniz krema sıkma torbasıyla küçük yuvarlakları yağlanmış tepsiye diziyoruz. Yaklaşık 35-40 adet ekler çıkıyor. Ardından 180 derece fırında ( ben turbo ayarını kullanıyorum) 30-35 dakika üstü pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Ekler pişerken çikolata sosu hazırlayıp soğutuyoruz. İç kreması için margarin ve vanilin hariç tüm malzemeleri pişirip muhallabi kıvamına gelmesini bekliyoruz. Pişince de margarin ve vanilini ekleyip çırpıyoruz.

Pişen ekleri ikiye bölüp içine krema üstüne de çikolata sosu koyup buzdolabında 1-2 saat bekletiyoruz. Teker teker löpürdetiyoruz..

2 yorum:

3prenses dedi ki...

bravo ben profiterolü geçen yıl yaptım ilk.ellerine sağlık.

Tugba dedi ki...

teşşekür ederim 3prenses eskiden yemek yapmayı yemek yemekten daha çok severdim . şimdi ise yemek yemeye doyamıyorum :)Keşke eskisi gibi sadece bir şeyler yapmaya hevesim olsa..:)