17 Eylül 2009 Perşembe

Kış Hazırlıklar 1 : Soslar


Bu soslar kışın hayat kurtarıyor. Bir domates delisi olduğumu söylemişimdir. Yemeklere soslara salçadan çok daha fazla lezzet veriyor. Bu benim N. Yengemden öğrendiğim hatta birlikte yaptığımız bir tarif. Biraz zahmetli ama kesinlikle değer. Bir süre sonra domatesten elleriniz kaşınabilir bu nedenle eldiven giyebilirsiniz.

Malzemeler :
10kg domates ( bu ortalama bir ölçü sizin ihtiyacınıza göre az veya çok olabilir)
Tuz

  • Domatesler yıkanır , ikiye bölünür ve çekirdekleri parmakla çıkarılır :)
  • Temizlenmiş domatesler rendelenir hem de kabuğundan kurtulunur.
  • İsterseniz kabukları soyup robottan da geçirebilirsiniz.
  • Kabukları kolay soymak için 1-2 dakika sıcak suda bekletebilirsiniz.
  • Rendelenen domatesler suyu azalıncaya kadar biraz tuzla kaynatılır.
  • Sıcak sıcak kavanozlara koyulup kapağı kapatılır ve ters çevrilir.


Bu da çok lezzetli bir sos. Kahvaltılarda , karnınız acıktığında ekmeğinizin üzerine sürebileceğiniz bir atıştırmalık. Yapımı da çok kolay.

Malzemeler :
1/2 kilo acı biber ( acı severseni miktarı arttırın)
1 kilo kırmızı salçalık biber
1 kilo sivribiber
5 kilo domates
6-7 diş sarımsak
sirke
tuz
maydonoz

  • Biberlerin çekirdeklerini temizleyin
  • Domates , biber , maydonoz ve sarımsakları robotta geçirin ve damak tadınıza göre tuz ekleyin.
  • Kavanozlara doldurup üzerine kavanozun yarısını dolduracak kadar sirke koyup üzerine biraz yağ dökün ve kapağı kapatın
  • 1 hafta 10 gün içinde biber sosunuz hazır.

Hiç yorum yok: